Hvor mange watt skal min Macbook oplader bruge?

At købe en ny Macbook oplader kan være en jungle, da der igennem de sidste 10 år, har eksisteret tre forskellige modeller, hvor hver model har haft forskellige udgaver i antallet af Watt.

Men hvorfor er det egentligt at Watt spiller en rolle når man skal købe en Macbook oplader – og kan man oplade sin Macbook med en oplader, der har et andet antal watt end det anbefalede? Disse spørgsmål vil vi besvare i denne guide.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Hvad betyder Watt, og hvorfor er det vigtigt for en Macbook oplader?

Watt er et udtryk for den effektivitet som for eksempel en oplader til Macbook udleder. Det er meget kort og præcist sagt, et udtryk for hvor meget energi (strøm i dagligdagsterm), et apparat bruger pr. Sekunder.

Watt er desuden gældende for alle elektroniske apparater, så som tv’er, computere og køleskabe.

Fra fysiktimerne husker mange nok, at Watt findes ved at gange Volt med Ampere, med formlen

Volt * Ampere = Watt

Watt er vigtig for macbook opladere, da en oplader på f.eks 45 Watt ikke vil kunne give den samme mængde energi i sekundet som en oplader på 60 Watt vil kunne. Derved oplader ens Macbook altså langsommere – og kan måske slet ikke bruges mens den oplader.

Kan jeg oplade en Macbook med en oplader der ikke har det anbefalede Watt?

Det korte svar er Ja. Du vil altid kunne oplade din Macbook med en oplader der enten har mindre eller flere watt end den der fulgte med din Macbook – eller, hvis du f.eks. låner en macbook oplader af en ven, kollega eller familiemedlem.

Men når det så er sagt, er det langt fra optimalt at bruge en Macbook oplader uden det anbefalede antal watt – og her er hvorfor.

Hvis du er indehaver af en større Macbook, som en 15 tommer, vil der medfølge en oplader på enten 85 Watt eller 87 Watt – afhængigt af det år, hvor bærbaren udkom. Hvis du forsøger at oplade denne model, med en oplader der måske kun har 29 Watt, eller 45 Watt vil det resultere i at din Macbook vil oplade utroligt langsomt, og du ikke vil kunne bruge den samtidigt med at den oplader, da strømmen ikke kan lagre hurtigt nok i forhold til, hvor meget den bruger på at være tændt. Dette er især gældende, hvis du bruger tunge programmer som Photoshop, illustrator eller spiller spil.

Hvis du derimod har en mindre Macbook på f.eks. 11 tommer, som normalt bruger en oplader på 45 Watt – og du oplader den med en på 60 Watt, vil du ikke kunne mærke nogen forskel overhovedet. Du bruger godt nok en kraftigere oplader, men der vil MacOS styresystemet så gå ind og regulere, hvor meget strøm der skal tages fra opladeren. Derfor vil det hverken skade batteriet, og batteriet vil heller ikke oplade hurtigere.

Hvordan ser jeg, hvor mange Watt min Macbook skal bruge fra en Macbook oplader?

Der findes et smart trick, der hurtigt og nemt vil kunne afsløre, hvilken oplader eller strømforsyning du skal bruge til at oplade din Macbook Air, Macbook Pro eller en helt tredje model. Du skal blot kigge på hvor mange tommer din Macbook er, og herefter kan du se, hvor mange Watt som din Macbook oplader bør have. Nedenfor er listen, for hvilke skærmstørrelser (tommer) som har et bestemt antal watt. 

macbook_og_mac_oplader_tilbud
  • 11 Tommer bruger 45 Watt
  • 12 Tommer bruger 29 Watt
  • 13 Tommer bruger 60 Watt ved Magsafe 1 eller Magsafe 2.
  • 13 Tommer bruger 61 Watt ved USB-C
  • 15 Tommer bruger 85 Watt ved Magsafe 1 eller Magsafe 2.
  • 15 Tommer bruger 87 Watt ved USB-C

Sådan finder man ud af, hvor mange tommer eller skærmstørrelse ens Macbook skærm er på

Hvis du ikke kan se, hvor mange tommer din Macbook Skærm er på, kan du læse dette blogindlæg som vil guide dig igennem de meget simple steps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *