Sådan tager man Screenshot på Mac – Genveje til Skærmbillede på Mac

Alle der bruger en Mac i det daglige, hvad enten det er til arbejde eller studiet, ved hvor vigtigt det er at kunne tage et skærmbillede. Man kan med skærmbilleder lynhurtigt illustrere ting, samtidigt med at de fylder langt mindre end dokumenter som powerpoints og excelark. Derfor er de hurtigere at vedhæfte i mails og på diverse chat-platforme.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Disse typer skærmbilleder kan du tage på en Mac

På en Mac har man flere muligheder for at tage et skærmbillede. Disse har vi beskrevet i en tabel, med beskrivelser til hvilke commands man skal bruge. 

Command + Shift + 3 Tager et skærmbillede af hele skærmen.
Command + Shift + 4 Tager et skærmbillede af et område af skærmen. Bringer en lille pil frem, der kan trækkes i et kvadrat for det område du ønsker at tage et skærmbillede af.
Command + Shift + 4 + Mellemrum Tager et skærmbillede af et bestemt vindue eller en menu Bringer ikonet for Kamera frem, hvorefter du kan tage et skærmbillede af et aktivt vindue eller en menu.
Command + Shift + 5 Bringer skærmbillede menuen frem, i bunden af skærmen. Her kan du sætte indstillingerne for skærmbillede. Arkiver: Hvor skærmbillede skal gemmes på din Mac Timer: Vælg hvornår skærmbilledet skal tages. Med det samme, om 5 sekunder eller 10 sekunder Vis musens markør: Her kan du vælge om muses markør skal med på skærmprintet.
Command + Shift + 6 Tager et skærmbillede af touch-baren, hvis din Mac har en. Afhængigt af hvad der er på din Touch-bar, vil du kunne tage et skærmbillede af dette. Udvalgte og typisk lidt dyrere Macbooks fra 2016 og frem, har en touchbar i toppen af tastaturet.

Hvor og hvordan gemmes skærmbilleder på min Mac?

Hvis du ikke har ændret indstillingerne for arkivering af skærmbilleder, vil de automatisk blive gemt på skrivebordet. Her vil de fremgå med navnet ”Skærmbillede + dato + klokkeslæt”. Dette kunne være ”Skærmbillede 2019-03-22 kl. 17.22.00”.

Dette kan dog ændres meget nemt, hvis MacOS Mojave som styresystem, eller et endnu nyere system.

Her skal du blot bruge genvejen ”Command + Shift + 5”, hvorefter menuen for skærmbilleder kommer frem i bunden af skærmen. Herefter klikkes der på ”Indstillinger” og ”Arkiver til”.

Så åbner finder og du kan nu vælge, hvor på din Mac at skærmbilledet skal gemmes.

For at få det optimale ud af din Mac’s genveje i form af “commands”, anbefaler vi desuden at du læser vores guide til genveje. Denne indeholder en komplet oversigt over alle genveje på en Mac.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Hvilket format bliver skærmbilleder gemt i?

Skærmbilleder bliver udelukkende gemt .png. Hvis du har behov for at ændre filens format, kan dette let gøres ved at åbne skærmbilledet -> Klik derefter “Arkiv” i topbaren -> Nu klikker man “Eksporter” -> Vælg nu det ønskede format, som .pdf eller .jpg.

Ulemper ved skærmbilleder og screenshots

Der kan ikke redigeres i et skærmbillede på samme måde som et dokument, som en photoshop fil, en pdf, tekstdokument eller andet. Der kan tegnes på dem med Apples eget program, ”Billedfremviser”, men aldrig redigeres i de elementer på originale skærmbillede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *