Macbook Pro Oplader

Hvilket stik bruger din Macbook Pro?

gå_til_USB_C_oplader
gå_til_magsafe_2
gå_til_magsafe_1

Macbook Pro er Apples kraftigste Macbook og er utrolig populær blandt folk der arbejder meget på sin bærbar og typisk skal køre lidt tungere programmer og apps – derfor starter en Macbook Pro oplader også fra 60W og opefter, afhængigt af skærmstørrelsen. Da Macbook Pro’s hardware (indmadden i bærbaren) er kraftigere, indeholder denne Mac også et større batteri. Ligeledes, kræver denne mac også en kraftigere oplader.

Macbook pro oplader
Macbook Pro oplader på 60W med Magsafe 2 stik

Den første Macbook Pro udkom i 2006, og har haft i alt 4 forskellige slags opladere. Den første er næsten ikke til at støve op, mens de nyere opladere som Magsafe 1, Magsafe 2 og USB-C oplader til mac, stadig sælges i stor stil.

Macbook Pro, er den af Apples bærbare som over tid er udkommet i flest forskellige skærmstørrelser. Helt fra 13 tommer til 17 tommer. Dette gør, at man som forbruger bliver nødt til at være skarp på, hvilken oplader man skal bruge. Ikke blot, hvis man skal investere i en ny oplader – men også om man får mest muligt ud af sin oplader (hvis man f.eks oplader med den forkerte oplader).

Hvilken oplader skal man vælge til Macbook Pro?

Hvis man skal investere i en ny oplader til Macbook Pro, bør man være helt sikker på hvilken oplader man vælger, da man nemt kan ende op med en oplader der ikke passer til ens bærbare Mac pro. Nedenfor finder man to nemme trin, man bør følge for at sikre at man vælger den rigtige oplader.

den nye macbook pro oplader med usb c
Den nyeste Macbook Pro oplader, med USB-C

1. Undersøg hvilken årgang din Macbook Pro er fra. Som tidligere nævnt, har Apple valgt at udskifte opladeren til Macbook pro tre gange. Først kom Magsafe 1, hvor stikket var formet som et L. Efterfølgende udkom Magsafe 2, hvor stikket var formet som et T. Den nyeste model, og den der bruges i dag er med USB-C. Hvis man har en Macbook Pro fra 2012 eller før, skal man bruge en Magsafe 1 oplader. Har man en Macbook pro fra årgang 2012 til 2015, skal man have fat i en Magsafe 2 oplader. Alle Macbooks der er udkommet siden 2015, bruger USB-C.

2. Næste trin er at finde ud af hvilken mængde watt opladeren skal være på. Afhængig af størrelsen og batteriet, skal man nemlig bruge en oplader der er kræver en vis mængde strømstyrke. Får man fat i oplader med for lidt watt, kan man risikere at ens Macbook Pro oplader for langsomt – og omvendt, får man fat i en for kraftig Macbook Pro oplader, kan det skade batteriet over tid. Kig på skærmstørrelsen – er den på 13 tommer skal man bruge 60W, mens skærmstørrelser på 15 og 17 tommer bruger 85W til 87W.

Kompatibel eller original Macbook pro oplader

Den ældste oplader til macbook pro
Den ældste oplader til Macbook Pro der er på markedet, med Magsafe 1 stik (passer til modeller fra 2008 til 2011)

Når man skal vælge en ny oplader til macbook, uanset om det er en Macbook Air, Pro eller bare en Mac, finder man hurtigt ud af at der findes originale opladere og kompatible opladere. Her bør man være opmærksom på, hvad man vælger – da der er fordele og ulemper ved begge mac pro oplader typer.

En original Macbook pro oplader, er produceret og udviklet af Apple. Det er den samme som følger med, når man køber en Macbook Pro. Denne er gennemtestet af flere millioner mac brugere og da teknologien er udviklet af Apple selv, er kvaliteten også i orden. Efter et års brug, vil mange dog opleve slid på opladeren, som desværre er svært at undgå. Samtidigt er en original macbook oplader utrolig dyr. De mindre kraftige opladere starter fra fem hundrede kroner og går helt op til et tusind kroner. For en studerende, som mangle Apple brugere er, vil dette være en stor udgift.

En kompatibel oplader, er ikke original, men bliver produceret af tredjepartsproducenter. Dette gør prisen langt lavere, typisk kan man spare halvdelen af prisen, ved at vælge en kompatibel oplader.

At en vælge en kompatibel Macbook oplader, har dog også sine ulemper. Der findes mange modeller som er af en langt lavere kvalitet og derved har en kortere levetid. Man kan derfor være nødsaget til at skifte opladeren ud, efter under et års brug.

Samtidigt, ser man desværre stadig tilfælde at kompatible opladere som går i brand eller i værste fald eksploderer – dette sker dog sjældent, og udelukkende hvis man har valgt en lader af værste kvalitet, og evt. har foretaget en opladning i et varmt område.

Vælg en kompatibel oplader til macbook pro i dette scenarie

Vi anbefaler at man investerer i en kompatibel oplader i de fleste tilfælde. Producenterne er blevet så dygtige til at fremstille dem, især hvis denne oplader har været på markedet i et stykke tid. Dette gælder særligt Magsafe 1 og Magsafe 2, hvorimod mange stadig oplever fejl på kompatible opladere med USB-C.

Sådan passer man ordenligt på en Macbook Pro oplader

Som tidligere nævnt, har en lader til mac pro en kort levetid. Dette er gældende for alle mac opladere. Men der er dog nogle ting man selv kan gøre, for at forlænge levetiden – og i sidste ende spare penge.

  • Rul kablet sammen efter brug. Bag på en macbook oplader, sidder der to plastik stykker der kan bukkes op. Disse kan man rulle kablet rundt om, så kablet ikke tager skade når man ikke bruger ens oplader.
  • Invester i et sleeve til Macbook. Ved at investere i et Macbook sleeve, også kaldt en computertaske, kan man undgå rigtigt mange skader. Ikke nok med det beskytter selve bærbaren, findes der også mange sleeves der har plads til en Macbook pro oplader. Dette er rigtigt fornuftigt at gøre brug af, når man ikke foretager en opladning.
  • Oplad under normale forhold. Særligt kompatible opladere har problemer med for høj varme. Ligger man med en Macbook Pro i sengen, og opladeren ligeså, skaber det en enorm varme. Det kan en kompatibel oplader ikke holde til. I langt de fleste tilfælde vil opladeren slå fra, og stoppe med at oplade. Men det er her at vi ser de langt de fleste ulykker – med opladere der kan begynde at brænde indvendigt.
Hvordan ved jeg, om min Macbook Pro oplader korrekt?

Hvis din MacBook Pro oplader korrekt, vil du se et lille lyn-ikon ved siden af batteri-ikonet i menulinjen. Derudover vil MagSafe-adapteren have enten et grønt eller et orange lys. Grønt lys betyder, at din MacBook Pro er fuldt opladet, og orange lys betyder, at den er ved at oplade.

Hvad skal jeg gøre, hvis min Macbook Pro ikke oplader?

1. Kontroller, om stikkontakten fungerer.

2. Kontroller, om opladerkablet og MagSafe-adapteren er intakte og uden skader.

3. Prøv at genstarte din MacBook Pro.

4. Nulstil System Management Controller (SMC).

Hvis ingen af ovenstående løsninger fungerer, er det muligt, at din oplader eller batteri er defekt og skal udskiftes.

Kan jeg bruge en anden oplader end den, der fulgte med min Macbook Pro?

Ja, du kan bruge en anden oplader, så længe den er kompatibel med din MacBook Pro. Det er vigtigt at bemærke, at den skal have den korrekte wattstyrke for at sikre optimal opladning og for at undgå potentielle skader på din enhed.