Macbook Air Oplader

Hvilket stik bruger din Macbook Air?


Siden 2008, hvor Apple introducerede Macbook Air, har det været en af de mest populære bærbare Mac’s. Særligt er mange vilde med den, grundet den tynde kant og den lave vægt. Ligeledes, er

Macbook air oplader
Macbook Air oplader på 45W, med stikket Magsafe 2

Macbook Air, er Apples tyndeste bærbar og samtidigt den bærbare Mac i den laveste prisklasse, hvilket gør den utrolig populær blandt særligt studerende. Macbook Air er mindre, og er over tid blevet lavet i skærmstørrelserne 11 til 13 tommer. Batteriet er mindre, og derfor er den oplader til Macbook air der medfølger, også mindre kraftig. Dette ses tydeligt på antal watt, som går fra 29W til 45W.

En Macbook Air oplader har præcist samme design som alle andre opladere til Mac, dog er den en anelse mindre i størrelsen, hvilket gør den en smule nemmere at transportere.

Macbook air udkom i 2008, næsten samtidigt med den ”nye” serie af Macbook Pro, begge fremstillet i aluminium, modsat de ældre Mac’s af plastik.

Sådan finder man den rigtige oplader til Macbook Air

Som med alle andre bærbare Macbook’s, er det ofte lidt svært at gennemskue, hvilke oplader til Macbook Air, som man skal have fat i. Står man i den situation, at den gamle ikke længere virker eller er slidt op, er der dog to enkle trin man kan følge, for at sikre sig at man finder den rigtige oplader til Macbook Air.

Kig på årgangen. Ved at finde ud af, hvilke årgang af Macbook Air man har, kan man finde ud af om man skal bruge Magsafe 1, Magsafe 2 eller USB-C. Dette er betegnelserne på indgangsstikket til opladningen af den bærbare Mac – og køber man en oplader med det forkerte stik, kan man ikke oplade bærbaren.

  • Macbook Air fra 2008 til 2012 bruger Magsafe 1, også kendt som stikket der er formet som et L.
  • Macbook Air fra 2013 til 2015 bruger Magsafe 2, kendt som stikket der er formet som et T.
  • Den nyeste version af Macbook Air, fra 2015 og frem til i dag, bruger USB-C.

Når man har fundet af, hvilket indgangsstik man skal bruge til opladning af ens Macbook Air, bør man dernæst finde ud af, hvor kraftig ens Macbook Air oplader bør være. Dette kan man se på antal watt, hvor en oplader til Macbook Air, typisk bruger mindre antal watt.

  • Macbook Air med skærmstørrelsen 11 tommer bruger 45 Watt.
  • Macbook Air med skærmstørrelsen 13 tommer bruger 45 Watt.
  • De nyere versioner af Macbook air, der oplades med USB-C, bruger 29 eller 30 Watt.
oplader til macbook air usb c
Den nyeste oplader til Macbook Air, med USB-C. Skal bruges til alle modeller fra 2015 og frem

Kompatibel eller original Macbook Air oplader?

Udbuddet af opladere til Macbook Air, består af originale og kompatible opladere. Der er stor forskel på disse typer af opladere, både i kvalitet, levetid og pris. Nedenfor har vi forklaret forskellen på disse to opladertyper.

Original Macbook Air oplader

En original oplader til Mac Air, er udviklet og produceret af Apple. Det er den samme oplader, der medfølger i æsken, når man køber en Macbook Air. Da denne oplader er original, er kvaliten også førende. Her får man en oplader man trygt kan oplade med, og man vil aldrig opleve skader eller uheldige episoder, hvor en oplader brænder af eller destruerer sig selv.

Prisen for en original Macbook air oplader er dyr – som alt andet Apple producerer. De kan typisk findes for mellem 400 Kr. og 650 Kr. Dette er mange penge at bruge på en oplader, og er man studerende eller lever under et stramt budget, kan det være en god ide at læse mere om en kompatibel oplader.

Kompatibel oplader

En kompatibel oplader, er ikke udviklet eller produceret af Apple, men derimod en tredjepartsproducent, der har speicaliseret sig i at fremstille opladere til mange forskellige Macbooks og andre bærbare. Disse er langt billigere, da produktionsomkostninger typisk er lavere og at de ikke bruger Apples kendte logo på opladeren. Typisk sparer man op imod halvdelen af prisen, ved at vælge en kompatibel oplader til Macbook Air.

Man bør dog være opmærksom på, hvor man køber den kompatible oplader fra. Der er tidligere set sager, med kompatible opladere der har en kortere levetid og slår fra efter blot et års brug.

Man bør være opmærksom på, om man køber en Macbook Air oplader med Magsafe 1, Magsafe 2 eller USB-C. Begge typer af Magsafe har været på markedet i lang tid, og en kompatibel oplader med dette stik, vil stortset være det samme som en original. Vælger man derimod i en kompatibel oplader til Macbook Air, med USB-C, skal man være opmærksom på at teknologien er nyere. Dette gør at trejdeparst-producenterne er bagud, i forhold til Apple som selv har udviklet teknologien. Man kan derfor opleve, at en kompatibel oplader er langsommere – eller kan tage skade, ved at oplade i varme temperaturer. Endnu værre, kan det gå, hvis man oplader et varm sted som i sengen eller i sofaen.

Magsafe 1 oplader Macbook Air
Magsafe 1 oplader, til Macbook Air (45W)

Beskyt din oplader til Mac air og forøg levetiden

Uanset hvilken oplader til Mac Air man vælger, har de det med at blive slidt op meget hurtigt. Særligt dem der oplader meget i løbet i dagen, som studerende og pendlere, kan relatere til at skulle udskifte sin oplader en gang om året. Enten virker opladeren slet ikke, eller den oplader langsomt. Samtidigt har kablet det med at blive svækket, og derfor har vi set mange tilfælde af en Macbook Air oplader, hvor plastikken rundt om kablet er slidt væk eller gået op.

Som tidligere konstateret, er det en dyr affære at udskifte en mac oplader, uanset om det er en Macbook Pro oplader, Macbook Air oplader eller bare en Macbook oplader. Derfor er det altid en god ide, at passe ekstra godt på sin Macbook oplader – og det giver vi et par tips til.

1. Anskaf et Macbook oplader cover

Der findes et cover til selve den bærbare Mac – men også et cover til opladeren. Dette er blot et stykke gummi eller plast, man sætter udenom opladeren. Men dette er en rigtige god ide, da den derved bedre kan tage imod slag og tab, hvis uheldet skulle være ude. Et Macbook oplader cover desuden rigtigt billigt, så det bør være et must-have.

2. Pas på godt på opladerkablet

Selve kablet på en oplader til mac, er af plastik. Efter et stykke tids brug, ser vi ofte sager, hvor kablet er slidt op og der derfor ikke er noget der beskytter de opladende kobbertråde. Dette er både farligt, men også rigtigt ærgerligt, da det er et klart tegn på at opladeren skal udskiftes. Derfor anbefales det, at man altid ruller kablet sammen efter brug. Dette kan gøres ved at løfte de to plastik dutter op bagpå opladeren og rullet kablet rundt om dem.

Hvilken oplader til MacBook Air?

Du skal bruge en MagSafe oplader til ældre modeller af MacBook Air (fra før 2018). For de seneste modeller (2018 og frem) skal du bruge en USB-C oplader. Det er vigtigt at tjekke din MacBook Air model for at sikre, at du køber den korrekte oplader.

Hvad koster en MacBook Air oplader?

Prisen på en MacBook Air oplader kan variere afhængigt af hvor du køber den, og om den er original fra Apple eller en tredjepart. En original Apple MagSafe eller USB-C oplader kan koste omkring 500-900 DKK. Tredjepartsopladere kan være billigere, men de er ikke altid lige så pålidelige eller sikre.

Er der USB stik i MacBook Air?

Ældre modeller af MacBook Air (fra før 2018) har traditionelle USB-A porte. Men de nyeste modeller har kun USB-C porte, hvilket betyder at du muligvis skal bruge en adapter for at tilslutte traditionelle USB-A enheder. Det er vigtigt at tjekke, hvilke porte din MacBook Air model har, før du køber tilbehør.