Blog

Opladning af El tandbørster – Sådan gør man og denne oplader skal man bruge

En el tandbørste er et vigtigt værktøj til den daglige mundpleje. Den giver en bedre og dybere rengøring end manuelle tandbørster, og det hjælper med at opretholde en smuk og sund mundhygiejne. Men for at el tandbørsten skal kunne fungere optimalt, er det nødvendigt at den bliver ordentligt opladet. Heldigvis er processen ret simpel, og i denne artikel har eksperterne i el tandbørster fra Den glade Mund bistået med vejledning. Her er deres trin, du skal følge for at lade el tandbørsten op.

 1. Først skal du have den rigtige oplader til el tandbørsten. Det kan være en oplader, der er designet specifikt til el-tandbørsten eller bare en almindelig usb-oplader til el-tandbørster. Du skal sørge for, at den passer til din el-tandbørste før du bruger den. Dette kan man nemt finde ud af, ved at søge efter modellens navn, såfremt man har smidt opladeren væk.
 2. Dernæst skal du forbinde el tandbørsten med opladeren via opladerporten på el tandbørsten. Dette kan f.eks være den klassiske port der sidder nedenunder børsten, således at den kan oplades stående. Men andre el tandbørster har f.eks USB-C udgang. Sørg for at el tandbørsten er slukket, før du tilslutter den til opladeren. Når el tandbørsten er korrekt forbundet med opladeren, begynder el tandbørstens opladerlys at lyse op, hvilket betyder, at el-tandbørsten er i gang med at lade op. Det kan normalt tage et par timer for el-tandbøren at blive helt ladet op.
 3. Når el-tandbørsen er fuldt opladet, slukker el-tandbørstens opladerlys automatisk. Det betyder, at el tandbørsten er klar til brug igen. Husk altid at tage el tandbøren ud fra opladeren efter brug for at undgå overopladning.

Ved hjælp af de ovennævnte trin kan du let lade el tandbørsten ordentligt op og sikre, at den fungerer optimalt. Det er en god idé at følge disse trin regelmæssigt for at sikre el tandbørstens længste levetid. Husk altid at bruge den rigtige oplader til el tandbørsten og følg producentens anvisninger, når du bruger el tandbørsten. Dette vil hjælpe dig med at bevare el-tandbørstens kvalitet og ydeevne.

Andre relevante artikler og ressourcer til den daglige tandpleje

Vi har udvalg to relevante indlæg, der kan hjælpe dig til en bedre mundpleje.

Opladning i bilen – Sådan holder man sin smartphone, computer eller tablet opladt i bilen

Hvis du ofte rejser og ønsker at holde din smartphone, computer eller tablet opladet og klar til brug undervejs, er opladning i bilen den perfekte løsning. Der findes et stort udvalg af opladere, der kan tilsluttes både 12V og 24V-strømforsyninger, så de kan oplade dine enheder. Før du begynder at bruge en oplader i bilen, skal du dog være opmærksom på nogle vigtige forsikringstekniske og lovmæssige krav og bestemmelser.

For at oplade dine enheder, skal du have én oplader per enhed og sørge for, at den er godkendt af bilens fabrikant og/eller den lokale autoriserede repræsentant. Opladere i høj kvalitet leveres normalt med de nødvendige certificeringer (som CE, RoHS, osv) sammen med brugsanvisningen og muligvis ekstraudstyr som anvendes til installation og montering i bilen. Før opladning af enhederne skal du også sørge for, at oplader og batteri i bilen er i god stand og ikke mangler noget. Det kan eventuelt være oplagt at få foretaget en klargøring af bilen, inden at man investerer i en oplader i bilen. Eller man gå skridtet videre, og sørge for at alt er rent og i orden inden, ved at få foretaget en komplet kabinerens.

Derudover bør du også være opmærksom på evt. lovbestemmelser og forbud mod opladning af elektriske enheder på vejene. I dette tilfælde er det bedst at konsultere den lokale autoriserede repræsentant for mere information. Det kan hjælpe dig med at undgå potentielle problemer og også sikre, at opladningen foregår på en sikker måde.

Afsluttende kommentar

Som du kan se, er det ikke særlig svært at oplade dine elektriske enheder i bilen. Det vigtigste er dog at følge de ovennævnte tips og anbefalinger og huske altid at holde et vågent øje med oplader og batteri i bilen under opladningen. På denne måde kan du nemt og sikkert oplade og bruge din smartphone, computer og/eller tablet også undervejs. Det kan også være en god idé at investere i en oplader af høj kvalitet og som har de nødvendige certifikater og brugsanvisninger, så du ikke støder på problemer med opladningen.

Find mange flere tips til hvordan du gør din mobil håndfri under kørsel på FDM – også under opladning.

Alle Genveje på Mac – Klippeværktøj, Screenshot, Marker alt, Fortryd

Det er altid en smart ide at kende til diverse genveje, når man bruger sin Mac. Det vil altid være hurtigere at bruge sine genveje fra Command ⌘ tasten, end at bruge musen, da man vil kunne spare meget tid.

Hvis man kommer fra Windows styresystemet, kan det desuden at tage tid at lære dem alle. Derfor har vi lavet en komplet oversigt over alle de forskellige genveje som din Mac kan – og hvornår de skal bruges.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Til alle disse commands til man bruge ”Command” tasten, på dansk kommando.

Denne tast sidder både til venstre og højre for mellemrumstasten.

Listen af alle commands på Mac er meget lang og kan ses længere nede i indlægget.

Derfor har vi også lavet en top 10 over de mest brugte commands, som alle vil få brug for på daglig basis.

Top 10 mest bruge commands og genveje på Mac

Kopier det markerede område Command + C
Indsæt det markerede område Command + V
Skærmbillede (klippeværktøj) af hele skærmen Command + Shift + 3
Skærmbillede (klippeværktøj) af et område af skærmen Command + Shift + 4
Kvadratrods tegn Alt + V
Fortryd Command + Z
Genstart Mac Command+ Kontrol/Control + Sluk-knappen
Skift mellem vinduer Command + Tab
Spotlight Søgning Command + Space/Mellemrum
Luk et åbent vindue/applikation Command + Q

Genveje på Mac | Komplet oversigt over alle de gængse commands på Mac

Command + A Markerer alt i det aktive vindue, som en browser, et dokument eller andet. Denne command markerer alt, det vil sige både teskt, billeder, kode osv.
Command + C Kopierer det markerede område
Command + D Duplikerer det markerede område
Command + E Udstøder/fjerner den markerede disk (CD) eller drev
Command + F Starter en Spotlight-søgning i Finder, eller det åbne vindue (dokument, browser, osv)
Command + H Skjuler alle vinduer i Finder
Command + I Viser information for det markerede område
Command + J Åbner vinduet for indstillinger af visningen af det åbne vindue.
Command + K Åbner vindue for tilslutning til en serverforbindelse
Command + L Laver et Alis/genvej for det markerede område som en fil. Hvis Aliasset åbnes, åbner det den oprindelige fil.
Command + M Minimerer det åbne vindue til docken i bunden
Command + N Åbner et nyt vindue
Command + O Åbner det markerede område, som en fil.
Command + R Viser den originale fil for et Alis eller en Genvej
Command + T Tilføjer det markerede område til din sidebar
Command + V Indsætter der markerede område (tekst, billede, en fil, osv)
Command + W Lukker det åbne vindue
Command + X Klipper det markerede område til udklipsholderen
Command + Z Fortryder den seneste handling, f.eks en sletning af tekst eller billede.
Command + , Åbner indstillingerne for Finder
Command + 1 Åbner oplysninger om det aktive vindue i ikon-mode
Command + 2 Åbner oplysninger om det aktive vindue i en liste
Command + 3 Åbner oplysninger om det aktive vindue i en kolonne
Command + 4 Åbner det markerede område i en liste i arkivet.
Command + Delete Flytter det markerede område til Papirskurven
Command + ? Åbner MacOS Hjælp-vinduet
macbook_og_mac_oplader_tilbud

Der mangler en smule commands, som vi har unladt at tage med da de er meget avancerede. Disse kræver at man bruger flere finge på tastaturet ad gangen – og bruges næsten aldrig af den almene mac-bruger. Det er vigtigt at understrege at alle disse commands, kan bruges uanset hvilken mac du har. Dog vil tastaturet på de forskellige modeller være forskellig. Har du f.eks en af de mindre Macbooks på 11-12 tommer, vil du ikke have helt det samme tastatur som en 15 tommer. Desuden har folk med et eksternt tastatur som ved brug af en iMac, et langt større tastatur med alle taster.

Kommer du fra en Windows computer? Dette skal du vide:

Hvis du tidligere har brugt windows, vil den direkte oversættelse af Command-tasten være Windows tasten, med windows ikonet. Denne bruges dog langt fra ligeså meget som Command-tasten på Mac og vil derfor ofte være brugt i sammenhænge med control/kontrol.

Sådan tager man Screenshot på Mac – Genveje til Skærmbillede på Mac

Alle der bruger en Mac i det daglige, hvad enten det er til arbejde eller studiet, ved hvor vigtigt det er at kunne tage et skærmbillede. Man kan med skærmbilleder lynhurtigt illustrere ting, samtidigt med at de fylder langt mindre end dokumenter som powerpoints og excelark. Derfor er de hurtigere at vedhæfte i mails og på diverse chat-platforme.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Disse typer skærmbilleder kan du tage på en Mac

På en Mac har man flere muligheder for at tage et skærmbillede. Disse har vi beskrevet i en tabel, med beskrivelser til hvilke commands man skal bruge. 

Command + Shift + 3 Tager et skærmbillede af hele skærmen.
Command + Shift + 4 Tager et skærmbillede af et område af skærmen. Bringer en lille pil frem, der kan trækkes i et kvadrat for det område du ønsker at tage et skærmbillede af.
Command + Shift + 4 + Mellemrum Tager et skærmbillede af et bestemt vindue eller en menu Bringer ikonet for Kamera frem, hvorefter du kan tage et skærmbillede af et aktivt vindue eller en menu.
Command + Shift + 5 Bringer skærmbillede menuen frem, i bunden af skærmen. Her kan du sætte indstillingerne for skærmbillede. Arkiver: Hvor skærmbillede skal gemmes på din Mac Timer: Vælg hvornår skærmbilledet skal tages. Med det samme, om 5 sekunder eller 10 sekunder Vis musens markør: Her kan du vælge om muses markør skal med på skærmprintet.
Command + Shift + 6 Tager et skærmbillede af touch-baren, hvis din Mac har en. Afhængigt af hvad der er på din Touch-bar, vil du kunne tage et skærmbillede af dette. Udvalgte og typisk lidt dyrere Macbooks fra 2016 og frem, har en touchbar i toppen af tastaturet.

Hvor og hvordan gemmes skærmbilleder på min Mac?

Hvis du ikke har ændret indstillingerne for arkivering af skærmbilleder, vil de automatisk blive gemt på skrivebordet. Her vil de fremgå med navnet ”Skærmbillede + dato + klokkeslæt”. Dette kunne være ”Skærmbillede 2019-03-22 kl. 17.22.00”.

Dette kan dog ændres meget nemt, hvis MacOS Mojave som styresystem, eller et endnu nyere system.

Her skal du blot bruge genvejen ”Command + Shift + 5”, hvorefter menuen for skærmbilleder kommer frem i bunden af skærmen. Herefter klikkes der på ”Indstillinger” og ”Arkiver til”.

Så åbner finder og du kan nu vælge, hvor på din Mac at skærmbilledet skal gemmes.

For at få det optimale ud af din Mac’s genveje i form af “commands”, anbefaler vi desuden at du læser vores guide til genveje. Denne indeholder en komplet oversigt over alle genveje på en Mac.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Hvilket format bliver skærmbilleder gemt i?

Skærmbilleder bliver udelukkende gemt .png. Hvis du har behov for at ændre filens format, kan dette let gøres ved at åbne skærmbilledet -> Klik derefter “Arkiv” i topbaren -> Nu klikker man “Eksporter” -> Vælg nu det ønskede format, som .pdf eller .jpg.

Ulemper ved skærmbilleder og screenshots

Der kan ikke redigeres i et skærmbillede på samme måde som et dokument, som en photoshop fil, en pdf, tekstdokument eller andet. Der kan tegnes på dem med Apples eget program, ”Billedfremviser”, men aldrig redigeres i de elementer på originale skærmbillede

Hvad er andet på Mac/Macbook? Sådan frigør du “Andet” i lagringspladsen

Når man tjekker hvor meget data der er til rådighed på ens Mac/Macbook/iMac, vil mange blive mødt af sektionen ”Andet” eller ”Other” på engelsk. Dette kan være et underligt syn, da man skulle tro at en eller flere filer som man ikke kender til, tager en stor del af ens harddisk plads. Der er dog en forklaring bag. I dette indlæg, vil vi forklare hvad andet er – og hvordan man evt. fjerner det.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Sådan tjekker du din harddisks rådighed på en Mac

Hvis du ikke allerede er inde i fanen, er der blot tre enkelte trin som man kan skal følge.

 1. Klik på Apple ikonet i det øverste venstre hjørne (ikonet ligner et æble).
 2. Klik på ”Om denne Mac”.
 3. Klik herefter på Lagringsplads, hvor en oversigt over din harddisk vil fremgå. Her vil stå, hvor meget der er brugt, hvor meget der er tilbage og hvilke kategorier dataene/filerne er fordelt udover.

Nu møder du sandsynligvis synet af ”Andet” som vi forklarer hvad er, nedenfor.

Hvad består ”Andet” af på min Mac’s harddisk/drev?

Faktisk beskriver ordet Andet meget godt, hvad der indgår i kategorien. Det er nemlig filer, som ikke hører til i nogle af de andre kategorier, som vil fremgå af listen. Blandt disse filer/data vil det hyppigst være:

 1. Andre dokumenter som .PSD, .PDF og .doc, samt andre mindre kendte filtyper
 2. Arkiver og drev billeder som.Zip, .dmg, iso – og inden andre mindre kendte typer af filer.
 3. Cache filer. Dette kunne være din browser cache i internet browsere som Safari og Chrome, afhængigt af hvilken browser du benytter til dagligt.
 4. Systemfiler til MacOS, som kun er midlertidige
 5. Plugins til diverse Apps og udvidelser til disse Apps/Plugins
 6. Backups til iPhone/iPad/iPod, som er lagret igennem iTunes

Mange af disse typer af filer vil være svære at forstå for de fleste mac-brugere. Hvor skal for eksempel lede efter filerne under andet og hvordan sletter man dem? Derfor har vi udvidet denne guide, med en oversigt over hvad man kan gøre for at frigøre noget af pladsen i sektionen andet. Dog vil man aldrig kunne fjerne den helt, da den består af filer som er essentielle for at styresystemet fungerer optimalt.

Sådan fjerner man filer i kategorien ”Andet” på sin Mac’s harddisk og friggør lagringsplads

Vi har samlet de 6 bedste metoder, hvorpå en stor mængde af GB kan frigøres fra “Andet”. Samtidigt er der råd for, hvordan man også kan skabe mere plads med på sin harddisk – uanset om filerne ligger under “Andet” eller et helt trejde sted.

Følg Apples anbefalinger som det første

Først og fremmest bør man følge Apples anbefalinger, til oprydning på disken. Dette kan gøres ved at trykke på ”Administrer” hvor den nedenstående fane vil åbne. Her vil være en række anbefalinger, som at opbevare filer i ens tilgængelige GB i iCloud. Man kan også tømme ens papirkurv og gennemgå sine arkiver for filer der ikke længere er nødvendige.

Gennemgå dine overførsler

Gennemgå dine downloads/overførsler og slet dem der ikke skal bruges. Dette gøres ved at åbne finder og klikke på ”overførsler” i venstre side af fanen, hvor alle ens overførsler vil fremgå.

Ryd din browser cache

Ryd din browser cache. Hvis du aldrig har ryddet din browser cache, vil det kunne frigøre op til flere GB. Nedenfor er instruktioner til de to mest gængse browsere.

Chrome: Åben op for Chrome, og tryk på tasterne ”Command ⌘” og ”Y”. Nu vil ens historik åbne, hvorefter man blot skal klikke på ”ryd browserdata”i venstre side. Herefter vil en ny fane åbne, hvor man kan klikke på de punkter af data man ønsker at slette. Husk at indstille, hvor lang en periode du ønsker at gå tilbage.

Safari: Åben op for Safari, og klik på teksten ”Safari” i det øverste hjørne til venstre på topbaren. Klik herefter på ”Indstillinger” og nu ”Anonymitet”. Nu kan man endelig rydde ens cache, ved at klikke på ”Ryd alt website data”

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Fjern gamle backups/sikkerhedskopier lagret på iTunes

Dette kan gøres ved at åbne iTunes og herefter klikke på ”Indstillinger”. En ny fane vil åbne, hvor man skal klikke på ”Enheder” ved ikonet af en iPhone. Nu vil en oversigt over backups til ens iPhone/iPad/iPod fremgå, hvor vi kun anbefaler at man sletter de ældre versioner – hvis uheldet skulle være ude, er det en god ide at have mindst én liggende.

Gennemgå store filer som installationspakker til Apps og programmer

Her vil der virkeligt ofte findes mange filer, som kan fjernes og potentielt spare en for op til flere GB data. For at gøre dette bør man blot åbne oversigten for ens harddisk, klikke på administrer og herefter dokumenter. Nu kommer knappen ”Store arkiver” frem i toppen af fanen. Her vil fremgå en oversigt over store filer som ofte er unødvendige og kan slettes.

Andre overvejelser og alternativer til at frigøre lagringsplads på din Mac

Udover de tips og tricks som vi har nævnt overfor, bør man altid tænke på, hvilke filer der ikke er nødvendige at have liggende året rundt på sin bærbare Mac. Dette kunne være fotoalbummer fra ferien, præsentationer, excel-ark, CV’er og meget andet. Dette kan med fordel overføres til flere gratis drev på nettet som Google Drive, OneDrive, Dropbox – eller iCloud, hvis man betaler for det.

Nulstil Mac og Macbook nemt – sådan nulstiller man Macbook Air, Pro & iMac

Der er mange grunde til at man ønsker at nulstille sin Macbook. Det kan være at man ønsker at sælge den på nettet som den blå avis, sælge den til en ven, eller ønsker at videregive din bærbare Mac computer til et familiemedlem. Det kunne også være at den var blevet langsom og sløv, og man blot ønsker at opleve den samme hastighed, som hvis den var helt ny fra æsken af. Desuden bruges nulstilning også som en funktion, hvis ens Macbook er inficeret med virus og skadeligt malware.

Det er dog heldigvis ret simpelt at nulstille sin Macbook, uanset om man har en Macbook air, Macbook pro eller en helt tredje model som en iMac.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Ting du skal vær opmærksom på inden du nulstiller

 1. En nulstilning fjerner af ordet, alt på din bærbar. Det vil sige alt fra dokumenter, kontakter og billeder. Selv endda selve styresystemet bliver fjernet, men kan dog let geninstalleres. Hvis du har vigtige filer på din Mac, som du ønsker at gemme kan dette gøres med en ekstern harddisk eller Cloud systemer som Apples eget (iCloud). Af andre kendte, kan nævnes Google Drive, Dropbox og Microsoft Onedrive.
 2. Hav altid en oplader tilsluttet din Mac under nulstilning. Hvis din Macbook går ud under processen, kan det resultere i at vigtige systemfiler går tabt og din Mac vil blive totalskadet – selvom det er sjældent.
 3. Sørg for at du er tilsluttet et netværk. Hvis du skal downloade styresystemet MacOS efter nulstilling kræver det nemlig at du har adgang til internet. Hvis dette ikke er en mulighed, kan man downloade MacOS til et USB stik, eller en CD. Vær dog opmærksom på at de nyere Macbooks fra efter 2011, ikke har et indbygget CD drev men skal tilsluttes med et eksternt drev.

Når man har taget stilling til de ovenstående punkter, er man endelig klar til at nulstille sin Mac. Følg de nedenstående punkter for nemt og smertefrit at nulstille din Macbook.

Følg disse punkter for at nulstille din Mac:

 1. Sluk din Macbook ved at klikke på sluk knappen eller klikke på apple-ikonet og trykke ”Luk ned”
 2. Tænd din Mac mens du holder tasterne ”Command” og ”R” nede. Command er også kaldt ”CMD” som forkortelse og har ikonet ⌘
 3. Nu åbner fanen ”MacOS-hjælpeprogrammer op”. Her skal der klikkes på ”diskværktøj”
 4. Fanen med diskværktøj er nu åben. I venstre side vil være en oversigt over de interne drev eller harddiske som din Mac har. Her skal man klikke på ”Macintosh HD” som er det ens harddisk vil hede for langt de fleste
 5. Oppe i toppen af fanen klikker man på ”Slet”, hvor en ny fane vil komme frem. Her skal man vælge ”Mac OS Extended (Journaled) og tryk herefter på slet.
 6. Afhængigt af, hvor mange filer der var på ens drev vil dette tage et stykke tid. Når processen er færdig, klikker man blot på det blå ”OK” ikon.
macbook_og_mac_oplader_tilbud

Nu er din Macbook nulstillet og helt som ny – som lige efter man havde købt den og tændt den for første gang. Dog har din Mac nu heller intet styresystem, som vi klart anbefaler at man installerer.

Følg disse punkter for at geninstallere MacOS styresystemet:

 1. Luk fanen ”diskværktøj”, hvis du netop har nulstillet din Mac. Nu vender du tilbage til MacOS-hjælpeprogrammer.
 2. Klik på ”Geninstaller MacOS”
 3. En ny fane vil åbne, hvor den nyeste version af MacOS vil komme frem. Dette kunne være Mojave, Sierra eller El Capitan. Klik på fortsæt.
 4. Nu skal du godkende betingelserne for brug af softwarelicensen, ved at klikke ”Enig”
 5. Nu skal du vælge det drev du ønsker at installere MacOS på. Her skal du vælge ”Macintosh HD”. Hvis der er andre drev tilgængeligt, vil det typisk være et recoverydrive eller eksterne drev som er tilsluttet din Mac.
 6. Installationen begynder herefter. Hvis du har en Mac med en HDD som harddisk vil det tage lang tid, hvorimod en Mac med en SSD blot vil tage 6-7 minutter

Herefter vil MacOS være installeret. Hvis du ønsker at opsætte din Macbook igen, kan dette gøres let på de næste faner. Hvis du nulstiller og geninstallerer MacOS for at sælge din Macbook, anbefaler vi ikke at du går igennem opsætningsfasen, da den nye ejer ofte selv vil indtaste sine oplysninger – som evt. login til iTunes og iCloud.

Hvis dette er tilfældet, trykker du blot ”Command” og ”Q”. Så vil din Macbook lukke ned, og være klar til salg eller videregivelse til en anden ejer.

Sådan oplader du din Macbook hurtigere, uanset modellen

En Macbook uden strøm er aldrig rart – og især ikke, hvis man står og er på vej ud af døren.

Nogen gange sker det, at man har glemt af oplade ens Macbook over natten – eller andre gange, har man bare drænnet den for strøm. Men der er råd for, hvordan du hurtigere oplader din Macbook, hvad enten du har en Macbook Pro, Air eller en helt tredje model.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Hold øje med temperaturen på din Macbook under opladning

Som ved alt andet elektronik, er det altid bedst at oplade sin enhed ved en naturlig temperatur. Hvis det bliver for varmt, ved opladning i f.eks. sengen eller på terrassen en varm sommerdag, overopheder man batteriet, hvilket gør at batteriet er dårligere til at lagre strømmen. Derudover, kan det skade batteriet på længere sigt, hvilket gør at både kapaciteten og hastigheden på strømføringen kan blive voldsomt nedsat.

Samtidigt, er det en dårlig ide at oplade sin Macbooks batteri ved temperaturer under og tæt på frysepunktet. Dette gør at batteriet har svære ved at lagre strømmen og altså resulterer i en langsommere opladning.

Luk alle unødvendige programmer & faner

Hvis du benyttet din Macbook under opladning, vil den helt naturligt oplade batteriet langsommere – dette skyldes at du allerede bruger en del af strømmen på at holde maskinen kørende. Derfor er det bedste valg, at oplade den mens den er på standby. 
Hvis du dog ikke har mulighed for dette, er det en god ide at lukke alle unødvendige programmer og faner som du har åbne. Disse applikationer, bruger batteriet strøm på at holde kørende, og vil altid resultere i en langsommere opladning. 

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Et trick til, hvordan du kan lukke unødvendige baggrundsprogrammer:

 1. Kig på din top-bar, og læg mærke til dine baggrundsapplikationer i højre side.
 2. Klik på programmerne og vælg enten ”Deaktiver”, ”Afslut” eller ”Luk”

Sæt lysstyrken ned – både på skærmen og tastaturet 

Din oplader bruger naturligvis også strøm på at holde din skærm og baggrundslyset på tastaturet kørende. Derfor er det en god ide, at skrue lidt ned for skærmens lysstyrke og det samme for tastaturet. Dette gøres ved at bruge de øverste knapper på tastaturet – ”F1” og ”F5”.

Det kan være svært at gennemskue, hvor mange watt du skal bruge for at oplade din Macbook – men et generelt råd er at kigge på størrelsen af din skærm

Sådan finder man skærmstørrelse og antal tommer på Mac og Macbook

Der er mange gode grunde til at kende skærmstørrelsen på ens Macbook. For eksempel, når du køber en helt ny Macbook, kan det være rart at se, hvor mange tommer ens nuværende Macbook er – for at få en fornemmelse om, hvor mange tommer man ønsker at have i fremtiden. Samtidigt skal man bruge skærmstørrelsen/tommer til at finde ud af hvilken Macbook oplader man skal købe. Vi har lavet denne nemme guide i steps der hjælper dig med at finde størrelsen på din Macbooks skærm – uanset om du har en Macbook, Macbook Pro eller Macbook Air.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

1. Klik på “Æble-ikonet” oppe i venstre hjørne af din Macbook, er også samme ikon som Apple’s logo

2. Klik på “Om denne mac” i menuen (Markeret med rødt).

3. Nu åbner der en menu op, hvor skærmstørrelsen også kaldt tommer, vil kunne ses skrevet på engelsk (Markeret med rødt).

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Hvor mange watt skal min Macbook oplader bruge?

At købe en ny Macbook oplader kan være en jungle, da der igennem de sidste 10 år, har eksisteret tre forskellige modeller, hvor hver model har haft forskellige udgaver i antallet af Watt.

Men hvorfor er det egentligt at Watt spiller en rolle når man skal købe en Macbook oplader – og kan man oplade sin Macbook med en oplader, der har et andet antal watt end det anbefalede? Disse spørgsmål vil vi besvare i denne guide.

macbook_og_mac_oplader_tilbud

Hvad betyder Watt, og hvorfor er det vigtigt for en Macbook oplader?

Watt er et udtryk for den effektivitet som for eksempel en oplader til Macbook udleder. Det er meget kort og præcist sagt, et udtryk for hvor meget energi (strøm i dagligdagsterm), et apparat bruger pr. Sekunder.

Watt er desuden gældende for alle elektroniske apparater, så som tv’er, computere og køleskabe.

Fra fysiktimerne husker mange nok, at Watt findes ved at gange Volt med Ampere, med formlen

Volt * Ampere = Watt

Watt er vigtig for macbook opladere, da en oplader på f.eks 45 Watt ikke vil kunne give den samme mængde energi i sekundet som en oplader på 60 Watt vil kunne. Derved oplader ens Macbook altså langsommere – og kan måske slet ikke bruges mens den oplader.

Kan jeg oplade en Macbook med en oplader der ikke har det anbefalede Watt?

Det korte svar er Ja. Du vil altid kunne oplade din Macbook med en oplader der enten har mindre eller flere watt end den der fulgte med din Macbook – eller, hvis du f.eks. låner en macbook oplader af en ven, kollega eller familiemedlem.

Men når det så er sagt, er det langt fra optimalt at bruge en Macbook oplader uden det anbefalede antal watt – og her er hvorfor.

Hvis du er indehaver af en større Macbook, som en 15 tommer, vil der medfølge en oplader på enten 85 Watt eller 87 Watt – afhængigt af det år, hvor bærbaren udkom. Hvis du forsøger at oplade denne model, med en oplader der måske kun har 29 Watt, eller 45 Watt vil det resultere i at din Macbook vil oplade utroligt langsomt, og du ikke vil kunne bruge den samtidigt med at den oplader, da strømmen ikke kan lagre hurtigt nok i forhold til, hvor meget den bruger på at være tændt. Dette er især gældende, hvis du bruger tunge programmer som Photoshop, illustrator eller spiller spil.

Hvis du derimod har en mindre Macbook på f.eks. 11 tommer, som normalt bruger en oplader på 45 Watt – og du oplader den med en på 60 Watt, vil du ikke kunne mærke nogen forskel overhovedet. Du bruger godt nok en kraftigere oplader, men der vil MacOS styresystemet så gå ind og regulere, hvor meget strøm der skal tages fra opladeren. Derfor vil det hverken skade batteriet, og batteriet vil heller ikke oplade hurtigere.

Hvordan ser jeg, hvor mange Watt min Macbook skal bruge fra en Macbook oplader?

Der findes et smart trick, der hurtigt og nemt vil kunne afsløre, hvilken oplader eller strømforsyning du skal bruge til at oplade din Macbook Air, Macbook Pro eller en helt tredje model. Du skal blot kigge på hvor mange tommer din Macbook er, og herefter kan du se, hvor mange Watt som din Macbook oplader bør have. Nedenfor er listen, for hvilke skærmstørrelser (tommer) som har et bestemt antal watt. 

macbook_og_mac_oplader_tilbud
 • 11 Tommer bruger 45 Watt
 • 12 Tommer bruger 29 Watt
 • 13 Tommer bruger 60 Watt ved Magsafe 1 eller Magsafe 2.
 • 13 Tommer bruger 61 Watt ved USB-C
 • 15 Tommer bruger 85 Watt ved Magsafe 1 eller Magsafe 2.
 • 15 Tommer bruger 87 Watt ved USB-C

Sådan finder man ud af, hvor mange tommer eller skærmstørrelse ens Macbook skærm er på

Hvis du ikke kan se, hvor mange tommer din Macbook Skærm er på, kan du læse dette blogindlæg som vil guide dig igennem de meget simple steps.

Sådan softwareopdaterer man Mac og Macbook -Opdater let MacOSX

Det er utroligt vigtigt, altid at have den nyeste opdatering til sit styresystem på Mac & Macbook. Ikke nok med at man får de nyeste features, fejlrettelser og egenskaber til apps i MacOSX, er der en lang række af andre fordele, som hurtigere opladning, bedre besparelse af strøm på batteriet, og man vil opleve en hurtigere og mere effektiv Macbook. Nedenfor, viser vi dig, hvordan du nemt opdater din Macbook.

macbook_og_mac_oplader_tilbud
 • VIGTIGT: Hav altid en oplader tilsluttet under opdatering, for at undgå problemer og komplikationer med opdatering af software

Hvis man opdaterer sin Mac til de nyeste software, og den går død og tør for strøm under opdateringen, kan man risikere at ødelægge systemfiler. Derudover, bruger ens Macbook typisk mere strøm under en softwareopdatering, så sørg altid for at bruge en oplader under opdatering.

 1. Klik på æble-ikonet, i det øverste hjørne til venstre
 1. Klik på “Om denne Mac”, i den fane der ruller ned
 1. Klik på den hvide knap, “Softwareopdatering” til nederst til højre

Hvor lang tid tager det at software opdatere min Mac?

Nu bør softwareopdateringen gå igang, og alt afhængigt af, hvor lang tid siden det sidst er at du har opdateret din Mac eller Macbook vil det tage mellem blot 5 minutter, og op til 1 time. Derudover, bør det nævnes at ældre modeller af Macbook Pro og Macbook Air, ikke kan blive opdateret til den nyeste MacOSX opdatering, da den hardware de indeholder, ikke kan klare at køre det nyeste styresystem.

macbook_og_mac_oplader_tilbud